Fodring af fugle 

Fodring og tage fugle i betragtning har tydeligvis en sammenhæng. De to aktiviteter stammet fra interessen omkring fugle, hvilket sikkert har udviklet sig sidenhen. Hvis man har en tydelig interesse for fuglene i haven, så vil man helt sikkert også sikre sig, at de har det godt. Samtidig kan man få samlet fuglene omkring et foderbræt, så man kan betragte dem, mens de indtager deres føde. Det er altid spændende at kunne iagttage fugle uanset om det foregår ved et fuglehus, foderbræt eller helt ude i naturen. Det er virkelig også fordelen ved at betragte fugle, for man finder dem uanset, hvor man befinder sig. 

Fodring af fugle kan gøres på mange forskellige måder og i et bredt omfang. Dette er lige fra at anvende et lille foderbræt til et fuglefoderbræt, som kan fastgøres på ens eget vindue. Udlægning af fuglefoder er også et glimmerende alternativ, men det er selvfølgelig stor forskel på fuglearterne i Danmark, hvilke behov de har, hvor de forekommer oftest. Eksempelvis er der forskel på, om man bor på sjette sal i et lejlighedskompleks inde i centrum af byen eller, at man bor på i landejendom ude på landet. Men muligheden for at betragte og iagttage fuglelivet vil altid være der lige uden for din dør.  

Hvordan fodrer man fugle?

Inden man påbegynder fodring af fuglene, så er det vigtigt at fastholde sig til to ting: Det allerførste er, at naturen i sin kraft kan være vanskelig for mange fugle. Det drejer sig nemlig kun for den enkelte fugl at overleve den kommende vinter. Det andet er, at man absolut ikke kan eller skal skabe faste rammer inden for moralske idealer. Fugle er forskellige. Når man tager bl.a. spurvehøge, krager, skader i betragtning, så har de et helt andet formål og tilgang til naturen. De nævnte arter gør ligeså meget for at overleve vinteren. Men det sker dog på bekostning af andre fuglearter, hvilket kan være irriterende og grusomt for mange. 

Skal man fodre fugle hele året?

Når man skal fodre fuglene, så er det en god ide at have varieret fuglefoder. Det afhænger nemlig af, hvilken årstid man befinder sig i. Det kan anbefales, at man allerede påbegynder fodringen tideligt i efteråret. Hvis fodringen sker dagligt, så er der sikkert rig mulighed for at tiltrække andre fulgearter end sædvanligt. Samtidig kan der forekomme flere fugle end hidtil. Idet mange sikkert har bekræftet at lige netop dit foderbræt er et sikkert sted at spise ved. Det er dog vigtigst at fodre om vinteren. 

Fodring af fugle om sommeren

Der er forskel på, hvornår fuglene skal fodres, hvor meget de skal fodres og med hvad. I det tideligere afsnit fremgik det, at man skal have varieret foder til fuglene. Dette afhænger nemlig af årstiden. Specielt kan knuste nødder og frø være en gevinst i foråret og sommermånederne. Regn og kulde kan skade insekterne, hvilket påvirker fuglenes tilgang til madning. Det rige proteinhold insekterne indehaver er en essentiel del af kosten for mange fugleunger. Nødderne kan fint erstatte insekterne, så fuglene i gråvejrs perioder kan få rigeligt med protein. Det bedste typer af fordringer man kan give fugle i sommerperioder er følgende: 

  • Knuste nødder: Indeholder rigt protein hvilket gør foderet egnet til våde og kolde sommerperioder, hvor insekterne kan være vanskelig at finde eller fange for fuglene. Eksempelvis har hampfrø og kanariefrø et mærkbart protein indhold, som kan være med til at understøtte manglen på insekterne. 
  • Frugt til fugle: Man kan nemt tilbyde frugt. Mange af havens fugle spiser nemlig frugt. Her må gerne fodres med noget forskelligt, så der forekommer en variation af frugt til de mange arter af fugle. Der er nemlig forskel på arterne, hvad de spiser af frugt. Æbler, bananskiver og stykker af appelsin er alsidigt foder til mange arter. 
  • Gelé: Præcis ligesom frugt er fuldfoderet gelé en sød fornøjelse for mange af fuglene. Æblegelé er et fantastisk middel, når man skal tillokke flere fugle til ens terrasse, altan eller have. Specielt tiltrækker det gerne rødhalse og spætter, som finder foderet udsøgt. En god tommelfingerregel til fodring af gelé er, at man gør det i små portioner af gangen. Dette er skyldes, at man gerne vil have fuglene spiser op, men samtidig også, at det ikke rådner i sommervarmen. 

Du kan læse mere om fodring af fugle om sommeren her. På Maxizoo kan du også få inspiration til yderligere foder til fuglene, når de skal fodres. Samtidig kan det også være et godt råd, at man rengøre sit fuglebad om sommeren. 

Fodring af fugle om vinteren 

Vinterens kolde mørke måneder gør det især vanskeligt for fuglene, som befinder sig tilbage i Danmark. De fugle der ikke er draget sydpå, har bestemt et behov for fuglefoder, men hvad skal man fodre fuglene med om vinteren? Det er et yderst kapløb med det kolde vejr, men det kan vindes ved hjælp ved bare at tilføje et lille foderbræt og noget fuglefoder. Start gerne fuglefodringen allerede i begyndelsen af efteråret, så man kan også sikre flere fugle igennem vinteren. I begyndelsen af maj kan nedtrapningen af foder forekomme. Fordring af fugle kan sagtens være hele året rundt, hvilket du kan læse om ovenover. 

Fodring om vinteren til fugle

Foderets sammenhæng har specielt en betydning for, hvilke fuglearter man ønsker at tiltrække også om vinteren. Geneleret bør man som menneske altid sikre, at dine fugle enten på altanen, terrassen eller i haven har adgang til vand og foder også om sommeren. I vintermånederne er det vigtigt, at fuglene optager energiholdigt foder, hvilket kan klassificeres som:

  • Energirigt fuglefoder: Det kan eksempelvis være solsikkefrø, jordnødder og korn. Foderet er medvirkende til at skabe energi depoter hos fuglene, så de kan klare vinterens kolde og lange forløb. Placer gerne foderet et synligt sted, så fuglene har nem adgang til det.  
  • Lav selv majskobler: En oplagt mulighed til, når fuglene skal fodres om vinteren. Majskoblerne er med til at sikre, at fuglene får nok fedt og energi, hvilket der et behov for om vinteren. Hæng gerne dem et synligt sted, så fuglene kan genkende koblerne, hvilket kan være svært, når det er mørkt. Du kan læse mere om, hvordan man laver majskobler her
  • Frugt: Kan nemt anvendes både om vinteren og i sommerperioderne. Mange fugle har et godt forhold til frugt hele året rundt, hvilket er en fordel, når de skal fodres. Æbler er specielt en god frugt til fuglene. Her kan de nemlig nemt få hakket kerner, resterne af æblet ud.