Gækkebrev rim

Gækkebrev rim: Lav dit eget brev med vers.

Gækkebrev rim

Gækkebrev rim: “Gæk, gæk, gæk. Mit navn det er skrevet med blæk. Om lidt er det derfor væk…”

Vi har alle på et eller andet tidspunkt prøvet at lave et eller modtaget et gækkebrev. Den hyggelige tradition med at tilpasse brevet med saks og papir er altid underholdende, når påsken nærmer sig. Når gækkebrevet er blevet flot dekoreret, så skriver man typisk et sjovt rim på få vers. 

Her er det vigtigt at huske på, at man ikke skriver sit navn direkte, men tværtimod med prikker. En enkelt prik består af et bogstav i dit navn, hvilket eksempelvis betyder, at hvis man har fem bogstaver i sit navn, så skal man tilføje fem prikker i stedet. Efter at have tilføjet både rim og bogstaverne sender man brevet til rette vedkommende, som så skal forsøge at gætte, hvem der har skrevet det lille rim. Kan personen ikke gætte navnet på afsenderen, skylder man derved et påskeæg til vedkommende. 

Vidste du, at “gække” betyder at drille eller narre? 

Hvor kommer ideen om et gækkebrev fra?

At drille hinanden (gække) er ikke noget nyt fænomen. Det at “gække” stammer faktisk helt tilbage fra 1600-tallet, hvor man benyttede sig af vintergækker i modsætning til vore dages gækkebrev. Når Vintergækken som én af årets første blomster dukker op af den kolde jord, kunne man nu begynde legen. Eksempelvis kunne en person gemme vintergækken i sin hånd. Det handlede om, at tranportere vintergækken fra sin egen hånd over til vennens hånd. Lykkedes dette uden, at vennen opdagede omstændighederne, kunne man sige: “Du er min gæk”. Denne leg rettede sig mest mod et ældre publikum, som man kunne bruge til at tiltrække opmærksomhed fra det modsatte køn. 

Slutningen af 1600-tallet

I slutningen af 1600-tallet begyndte de første gækkebreve at dukke op i Danmark. De blev kaldt binnebreve og ligner utvivlsomt de gækkebreve, man laver den dag i dag. I brevene var der dog nogle knuder, som skulle løses. Fik man et binnebrev handlede det derfor, om at løse alle knuderne inden solen gik ned på selvsamme dag. Lykkedes dette ikke var man derfor “bundet”. 

Det fortidige gækkebrev rim

Bindebrevene var som sagt kendetegnet ved de mange knuder, der skulle løses inden solnedgang, men brevet indeholdt også en lille hilsen og afsenders navn. Man skulle derfor ikke gætte, hvem afsenderen var, men derimod løse knuderne. Rørte man eksempelvis ved bindebrevet, så var man derfor bundet til at løse dem. 

Ny tradition

I 1800-tallet begyndte traditionen med bindebrevene at ophører. Folk fortsatte alligevel med at sende breve til hinanden, men det var under nye omstændigheder. Nu handlede det om, at skrive et brev til rette vedkommende, når man så den allerførste vintergæk. Nu stoppede man også med at skrive sit navn direkte ind i brevet. I stedet tilføjede man de traditionelle prikker, således at modtageren af brevet nu skulle gætte, hvem afsenderen egentligt var. Lykkedes det ikke at gætte afsenderens navn, kunne gevinsten være mange forskellige muligheder eksempelvis et kys, mad, eller ja ét påskeæg. 

 

Det ældste gækkebrev man kender til, er fra  april 1770. Modtageren var dengang en kvinde ved navn: Marie Hansdatter. Udfaldet kendes dog ikke. 

Gækkebrev rim var faktisk for voksne 

Der var tit gjort meget ud af de ældre gækkebreve fra 1700 & 1800-tallet. Nogle var meget vilkårligt udført med påskeudsmykninger såsom kaniner, blomster og kyllinger. Det var faktisk oftest så tydeligt, hvor gækkebrevene kom fra i Danmark. Mange egne havde deres egen lille måde at udføre et gækkebrev på. I 1900-tallet begyndte gækkebrevene at få en bredere målgruppe. Især blev det populært for børn at sende gækkebreve til hinanden og til voksne. 

 

Vidste du, at det kun er i Danmark, at man sender gækkebreve til hinanden?

 

Gækkebrev-regler

Når man skriver og sender et gækkebrev, så er der faktisk nogle få traditionelle regler. Dem har vi oplistet her på siden sammen med gækkebrev rim. Reglerne kan du læse i nedenstående afsnit: 

 

  • Et gækkebrev skal som sædvanligvis være udsmykket og klippet ud i forskellige mønstre

 

  • Der skal være involveret et vers i dit gækkebrev. Samtidig må man ikke skrive sit navn direkte på, men brevet skal være udført med tegn/prikker. 

 

  • Prikkerne eller de tegn, som bliver tilført i brevet skal være udført efter hvert bogstav i dit navn. 

 

  • Når man klippet og klistret et gækkebrev sammen og fået skrevet sit navn med prikker, så er det vigtigt at få det sendt. Når man skal sende et gækkebrev, er det essentielt, at modtageren får det før 1. påskedag. 

 

  • Modtageren skal kunne gætte, hvem der har afsendt gækkebrevet inden 1. påskedag. Gætter modtageren forkert skylder han/hun et påskeæg til dig. Er svaret korrekt skylder du et påskeæg til modtageren af gækkebrev rim. 

Gækkebrev rim og vers

De forskellige og endda mange små vers kan betyde hver sin ting i et gækkebrev. I ældre tider var de kendetegne vers omhandlende vind og vejr samt tegn på forårets begyndelse. 

Når man snakker om forårets begyndelse, er det især svært at komme udenom en bestemt blomst, nemlig vintergækken. Denne lille blomst var også ligesom i dag et meget attraktivt emne i 1800-tallet, når det kom til gækkebreve. Det vigtige er dog at påpege, at den lille vintergæk havde et andet navn. Oprindeligt hed vintergækken “sommergæk”. Navnet skyldes, at den drev “gæk” med folk, når den sprang ud i slutningen af vintermånerne. Gækkebrev rim. 

Derfor blev mange vers udformet ud fra vintergækken. I de nedstående afsnit kan du læse og bruge nogle af de kendte vers. Du kan også få inspiration til at udforme dit helt eget gækkebrev-vers. 

Kendte gækkebreve vers

Vi har samlet nogle af de kendte vers til et gækkebrev. Du behøver derfor ikke at lede længe efter dem. Mange af versene kender du måske i forvejen, men nogle kan dog alligevel være nye. Gækkebrev rim: 

 

  • “Mit navn det står med prikker, pas på det ikke stikker” (…..Navn…..)

 

  • “Mit navn det står med lopper, pas på de ikke hopper” (…..Navn…..)

 

  • “Mit navn det står med streger, og det er ikke som det plejer” (—–Navn—–)

 

Andre gækkebreve rim

  1. “Kluk-kluk-kluk, jeg siger det med et suk – mine bogstaver er blevet væk, så dette er et “gæk (…..Navn…..)
  2. “Hvis ikke du mit navn klarer, skylder du mig påskeæg og sukkervarer – at gætte er ikke altid nemt, derfor du denne lille hilsen min ven.”  (…..Navn…..)
  3. Vær altid sikker, når jeg med mit navn sætter, et par fine vintergækker (…..Navn…..)
  4. Mit navn er blevet væk, måske er det en tyveknægt, der hedder Bonaparte og kommer fra Varde. Eller var det? (…..Navn…..)
  5. Du må nu svare, kære lille hare, hvis prikker du tyder, et påskeæg jeg yder, hvis ej må du gi´ et påskeæg som jeg kan li´
  6. Med påskeæg kan man lave skæg, du skal nu gætte, ellers må ægget mætte (…..Navn…..)
  7. Det står med prikker – mit navn, gid må gøre gavn, så der kommet et påskeæg i sikker havn (…..Navn…..)
  8. Tik Tok, bankerok du bli´r når du et påskeæg mig gir (……Navn……)
  9. Det er ikke nemt, når mit navn er sikker gemt, du skal gætte mit navn med prikker, pas på de ikke stikker (……Navn……)
  10. Det er tid til at gætte, derfor må du værdsætte, ellers må du leve med det, når du ikke kan gætte (……Navn……)

Gækkebrev rim. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *