Hvad spiser en dompap?

Hvad spiser en dompap? Hvad spiser en dompap ved foderbræt

Hvad spiser en dompap?

Dompappen, med dens karakteristiske røde bryst og sort/hvide vinger er nok en af de mest genkendelige fugle, som befinder sig i Danmark. Selvom den ofte kan ses i haver og parker, især i vintermånederne er dompappen en sky fugle. Den foretrækker sig nemlig at holde sig lidt i baggrunden. Når det kommer til fuglens diæt, så har dompappen en fantastisk evne til at tilpasse sig forskellige fødekilder. Dette sker i forhold til årstiden. Samtidig er dompappen en rigtig “overlever”, som kan trives i forskellige milijøer. Man ser derfor ofte fuglen på landet og i byen. Den tilpasningsevne, kombineret med dens iøjnefaldende farver, gør dompappen til en af de mest genkendelige fugle. Spørgsmålet er dog, hvad spiser en dompap? Især når den lever i skiftende milijøer og befinder sig i Danmark.

Hvad spiser en dompap ved foderbrættet?

  • Frø som hovedret: Dompappens stærke og kompakte næb er bl.a. designet til at knuse frø. Dette gør den i stand til at åbne de hårdeste frøskaller for at nåd ind til den nærringsrige kerne. Specielt i vintermånederne, hvor madkilder kan være begrænsende, vil den ofte opsøge fuglebrætter med solsikkefrø. Solsikkefrø er en favorit, men dompappen er ikke kræsen og fuglen vil også gerne spise andre frø.
  • Insekter: Når vejret bliver varmere kommer insekterne også frem. Insekterne er også en af dompappens livretter. Larver, edderkopper og mindre insekter er alle en del af dompappens sommermenu. Dette giver essentielle proteiner til fuglen, der er en nødvendighed, når det kommer til sundhed og reproduktion.
  • Efterårets bær: Efterhånden som bladene falder ned fra træerne, og landskabet så småt begynder at ændre sig, vender domappen sin opmærksomhed mod bær. Rønnebær og hyld er blandt dens favoritter, men fuglen kan sagens beherske andre bær. Dem spiser i hvert fald dem, som forekommer tilgængelige i naturen. Der er en stor variation af, hvilke bær dompappen spiser, som du kan læse om her.
  • Forårets delikatesser: Når foråret spiser og vokser sig frem, og naturen vågner op igen, så skifter dompappen også delikatessen ud. I forårets løb spiser dompappen gerne de unge, saftige skud og knopper fra træer og buske. Disse skud er fyldt med nærringsstoffer og giver den nødvendige energi efter en lang og kold vinter.
  • Havens fuglefoderbræt: Mange haveejere nyder bl.a. at se domappen og andre fugle besøge deres fuglebræt. Her vil dompappen især gå efter fedtkugler, nødder og frø. For at beskytte og støtte fuglen i dens natur, kan det være en god idé at sørge for en varieret fødekilde. Især i de kolde vintermåneder, hvor det netop kan være svært at finde føde. Ved at stille mad ud på foderbrættet kan man sikre, at dompappen fortsat trives og kommer tilbage til haven.
Fuglefoderbræt, foderbræt til fugle, kurven.dk

Et godt eksempel på et fuglefoderbræt. Her kan dompappen og andre fugle finde ro og mag til føde. Foderbrættet er fremstillet i lyst og mørkt træ, som passer fint ind i landskabt blandt træer og buske. Brættet kan sættes op på en stande, så det bliver lettere for fuglene at komme til og fra. samtidig kan det også placeres i nærheden af et træ, hvor det kan hænge ned fra det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *