Bliv klar til svampesæonen med en svampekurv

Svampekurv: Endnu en svampesæson venter forrude, men det er også vigtigt at have udstyret på plads. Der er derfor ting, som er vigtige at medbringe bl.a. en svampekurv, hvilket i hvert fald er med til at gøre din svampejagt lettere.
Den bedste ting at medbringe er som sagt selve svampekurven og gerne også en funktionel kniv, når svampene skal plukkes.
Kurven er derfor et vigtigt redskab, når man skal på svampejagt ude i den danske natur. Denne kurv egner sig derfor perfekt til dette formål. Svampekurvens rumlighed skaber nemlig mulighed for, at man kan indsamle en større mængde af svampe frem for at opbevare dem i en pose. Indsamlingen af svampene bliver derfor ikke kun nemmere, men også bedre til at transportere, når man går ude i skoven er det nemlig rart at kunne medbringe svampekurven.
Kurven.dk´s Svampekurv er fremstillet af flettet pil, der tilsammen udgør en særdeles holdbar kurv, der kan tåle vind og vejr. Dette er vigtigt specielt, når man går ude i den danske natur. Farven på kurven fremkommer i en mørk tone, som giver et attraktivt udseende. Derfor kan denne svampekurv også anvendes til andre lejlighed for eksempelvis picnic.
(150 kr.)
Information om svampekurv
Størrelse: 40 x 33 x 11 cm.
- Farve: Fremstillet i mørk pil
- Kurven kan anvendes til flere forskellige formål
- Let at transportere
- Stor rumlighed
Med svampekurven kan man altså indsamle mange forskellige svampe. Det er dog vigtigt at huske på, at når man indsamler diverse svampe, så skal man holde dem adskilt. Dette er for en sikkerhedskyld for, når man har taget svampene med hjem, så kan nogle være spiselige og uspiselige. Derfor undersøg svampene godt og grundigt, inden du vælger at plukke dem.
Svampekurv: Husk at det ikke er alle svampe, der kan spises
Det er omkring 8.000 forskellige svampe-arter i Danmark, hvoraf kun nogle er spiselige. Det er derfor vigtigt at orientere sig inden, man går på svampejagt i den danske natur.
En tommelfingerregel er at man kun spiser/plukker de spiselige svampe som man har kendskab til. Det er vigtigt at undersøge hver enkelte svamp eftersom, at nogle svampe-arter ligner hinanden. Derfor tag dig endelig god tid, når du plukker en svamp, og undersøg gerne om den er rask og sund. Er du i tvivl om svampen kan spises, så smid den væk. Du kan altid orientere dig om de giftige svampe, der findes på diverse hjemmesider bl.a. på Tv2 Lorry. Her finder du også flere gode råd til din svampejagt.
Som ny på svampejagt kan det være en udmærket idé at fokusere på én til to arter af svampe, så man nemmere kan kategoriserer og genkende de forskellige arter. Dette er der en god grund til, hvilket skyldes, at mange svampe har en såkaldt tvillingebror/søster. Mange svampe-arter ligner altså hinanden. Det er derfor ikke alle som man lige kan stole på, derfor må du gerne være opmærksom på, hvilke svampe, der ligner hinanden, når jagten går ind for alvor.
Apps til svampe
I den moderne verden som vi lever i, findes der heldigvis mange forskellige “svampe-apps” på Google play til Android telefoner eller App-store for Iphones. Du kan derfor nemt og hurtigt undersøge, hvilken svamp man har i hånden inden man begynder at plukke eller tilberede den. Alligevel anbefales det, at man har en svampebog med i skoven, når man indsamler svampene. Der er ikke altid givet, at der er dækning på telefonen, og samtidig er det oftest nememere at sammenligne med en illustreret tegning eller et billede af svampen i en svampebog.
Plukning, tilberedning og konservering af fundne svampe
Plukning
Udstyr: Svampe skal helst plukkes i en flad æske eller i en svampekurv. Du skal helst ikke anvende plastikposer eftersom det ødelægger de nederste svampe i posen. En svampekniv er i hvert fald også obligatorisk. Kniven skal gerne være udstyret med en mindre børste eller lignede, så man kan undgå snavs og jord. Du kan også medbringe selv en mindre børste, hvis man ikke har en kniv med denne funktion. Ydeligere er det også en god ide at anvende en køkkensaks, især når man skal indsamle Tragtkantareller i efteråret.
Rens svampene på stedet
Fjern gerne jord, løv grannåle, rester af skovbund osv. der eventuelt skulle være på svampen, når man plukker den. Skær altid de dele af svampene, som virker uspiselige. Dette er især vigtigt, hvilket skyldes at man kan blive syg af de uspiselige dele.
Pluk altid svampe, som indehaver en god kvalitet. Det er i hvert fald spildt arbejde, når man skal sortere de uspiselige svampe fra sin svampekurv, når de skal tilberedes.
Tilberedning
I dette afsnit ser vi på, hvordan man tilbereder svampene, når de er blevet plukket i naturen. Her får du et indblik i den forløbne proces af tilberedningen og den egentlige tilberedning af svampe. Den forløbne proces kan bestå af enten afkogning eller et sammenkog af svampene.
Afkogning
Hvis man vælger at afkoge sine indsamlede svampe, er det vigtigt igen at sortere og undersøge svampene fra sin svampekurv. Efter at man har undersøgt det, kan man påbegynde at rense og udskære svampene. Nu tager de udskårne svampe, og putter dem i en gryde, hvor man tilføjer rigeligt med vand. Vandet i gryden skal nu op og koge i ca. fem til ti minutter, når man har kogt svampene skylder man dem under vandhanen i koldt vand. Svampene er nu klar til at blive tilberedt eller konservering. (Denne metode anvendes typisk til at gøre eksempelvis mælkehatte spiselige)
Sammenkog af svampe
Denne proces anvendes, når man skal koge de fleste spiselige svampe. Ligesom ved afkogning, er det også vigtigt at sortere samt undersøge diverse svampe fra sin svampekurv. Når man har gjort dette, kan man nu rense og udskære svampene. Efterfølgende putter man de udskåret svampe på en pande eller i en gryde. Efter noget tid vil svampene afgive væske, hvilket er meningen. Lad væsken fra svampene sive ud, når næsten al væsken fra svampene er væk er de klar til konservering/tilberedning.
Tilberedning
Efter du har enten sammenkogt eller afkoget dine svampe, kan man vælge at anvende dem i diverse retter.
Konservering
Når man har afsluttet processen med at enten at sammenkoge eller afkoge sine svampe, kan man vælge at opbevare sine svampe i sin fryser. Svampene kan nemlig nemt nedfryses og tøs op.
Svampekurv
Husk, at vores svampekurv kan også anvendes til eksempelvis picnic-ture i skoven eller til indsamling af frugter blandt andet æbler.
