Pileflet kurv

Pileflet

At flette kurve af pil, kan være et af verdens ældste håndværk. Pil, af slægtsarten “Salix” forekommer mange forskellige steder her i Danmark. Det er derfor naturligt at sige, at pil har haft sin tilstedeværelse i Danmark i flere tusinde år. I dag kan man faktisk datere visse fundne eksemplarer så langt tilbage til stenalderen. I tusindevis af år har man i verden over flettet de materialer, man i sin tid lige havde til rådighed, og lavet husly, transportmidler, flere forskellige brugsgenstande til hjemmet, haven og endda også som beklædning. Græs blev fint flettet sammen til sko, kapper eller tæpper, mens grene der blev anvendt til pilefletning, blev brugt til at fremstille kurve, skjolde  eller huse. Hertil findes der mange forskellige former for en pileflet kurv.

Information om pil 

Pil har derfor i flere år været et vigtig naturligt råmateriale, som den enkelte fisker har anvendt til at fremstille kurve til sine frisk fangede fisk og bonden til eksempelvis sit såkorn. Når man gik til den nærmeste købstad for nogle århundrede siden, var det helt sikkert med en pileflettet kurv under armen til at transportere dagens indkøb hjem. Ligeledes har den klassiske æggekurv gjort sit indtryk på mange mennesker. I midten af 1900-tallet kom nye billige materialer til Danmark, som hurtigt og nemt kunne masseproduceres i større stil. Den pileflettede kurv blev faktisk hurtig erstattet af produkter lavet af stål og plast. Håndværket blev derfor efterhånden utidssvarende. I dag er der ikke ,eget, der har ændret sig i processen med at dyrke og fremstille ting med pil. Til forskel når man ser på ændre forskellige håndværk, vævning, pottemageri, træ og smedearbejde, er fremstillingen af kurve under alle omstændigheder nærmest sluppet fri fra den industrielle revolution, der dominerede i 1800-tallet. 

Der er tusindevis af forskellige pilearter, der kan anvendes til fremstilling af en pileflet kurv, og de findes i lige så mange størrelser/højde, farver, teksturer. Hver pile-art har nærmest sin helt egen egenskab, som til gengæld er bestemmende for, hvordan de skal bruges. Der er ikke opfundet en standardiserede måde at lave en kurv, for det er en enestående proces at kunne fremstille en kurv. Derfor har værktøjet og værkstederne som vores pileflettede kurve er fremstillet efter, ikke ændret sig ret meget siden det 16. århundrede. Der er altså ikke den store forskel på fremstillingsmetoden af en pileflet kurv i 1600-tallet og så i nutiden. I næste afsnit ser vi på de forskellige former af en pileflet kurv. 

Der findes forskellige former for pileflettede kurve: 


Runde kurve

Når de fleste mennesker snakker om kurve, mener de generelt nok de runde kurve(pileflet kurv), muligvis med en tilhørende hank. Dens slags kurve vil størstedelen tolke som de mest almindelige kurvetyper. Den pileflettede kurveform kan kendetegnes ved, at den har en cylinder-form. Overordnet set består en kurv typisk af to dele: bunden, der vil blive flettet separat, og den såkaldte kurve-æg, der flettes fra bunden og opefter. Kanten, som der er betegnelsen på den øverste del, laves som regel af stagerne, der udgøre selve flette-skellettet i kurvevægen. 

Brændekurv, pileflet kurv
(Rund pilefletkurv – Brændekurv)
Firkantede kurve: 

De pileflettede kurve – firkantede kurve kan udformede udformes på mange forskellige måder, men fælles for dem er, at de typisk har skarpe eller retvinklede hjørner. Det at fremstille firkantede kurve er faktisk et yderst krævende præcisionsarbejde. Fremstillings processen er nemlig meget tidskrævende, og det at flette en firesiddet bund, kan kræve tålmodighed og tid. De fleste har uden tvivl set disse lave kurve i dagligvarebutikker og hos bagere. De kan anvendes til flere forskellige formål: Til udstilling og opbevaring af for eksempel frugt, grøntsager, brød, tøj, legetøj. De firkantede kurve virker derfor tydeligvis tiltrækkende som opbevaringskurve. Men de firkantede, flade kurve kan også være en nyttig ting på skrivebordet, i værkstedet og i køkkenet. 

Opbevaringskurv - firkantede kurve, pileflet kurv
(Opbevaringskurv – firkantede kurve, pileflet kurv)
Ovale kurve 

Selvom udformningen kan variere, er den ovale kurv nok den næst mest udbredte form af en pileflet kurv. Ofte er den dog ikke helt ægformet eller elliptisk. Den ovale kurveform giver mulighed for en lang række former og design. Det kan være alt fra asymmetriske eller symmetriske, lave eller dybe, buede/lige kurve. De ovale kurve kan derfor også have mange forskellige formål eksempelvis: frugtkurve, plantekurve, brødkurve, opbevaringskurve m.m. 

Frugt-eller-gavekurv-oval-kurv
(Ovale kurve kan anvendes til flere forskellige formål eksempelvis: frugt, opbevaring af aviser, og kan også bruges som en gavekurv.)
Rammeværkskurve 

Denne kurv også kaldet “rumpe-kurv” på grund af dens lighed med en vis legemsdel kan også konstrueres med cirkulær form – som et fald, en skål, en bøtte. Den ovale form er imidlertid en naturlig afledning af konstruktionen. Rammeværkskurven, der ofte konstrueres af u-afbarkede kæppe. Dette er især fra pil, ægte kastanje og hassel – bruges hovedsagelig til transport af robuste emner, en “Mosekurv”, der er lavet på samme måde, men af finere materiale, ser noget anderledes ud. 

Hvis du er interesseret i at læse mere om pilefletning og pil så klik her.  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *